Voltaire

Maatschappij Discordia

‘Laat ons lezen en laat ons dansen’

Voltaire is een voorstelling gebaseerd op het leven en werk van de grote Verlichtingsman François-Marie Arouet (1694 – 1778). Net als George Orwell wiens boek 1984 opeens weer enorm actueel blijkt te zijn, is ook het gedachtegoed van Voltaire voor ons nog steeds van groot belang.

In zijn beroemde uitspraak: ‘Ik ben het niet eens met wat je zegt, maar ik zal het recht om het te zeggen tot de dood toe verdedigen’ (overigens een formulering van zijn biografe Evelyn Hall) vinden we een interessant aanknopingspunt voor de hedendaagse discussie over vrijheid van meningsuiting.

Voltaire stond met beide benen in de politiek van zijn tijd en schreef daar onwaarschijnlijk veel boeken over, die hij overigens vaak in de Republiek der Nederlanden liet drukken. Maar zijn grote liefde was het toneel. Hij had een klein theatertje waar hij samen met vrienden, waaronder zijn beroemde vriendin Emilie Marquise du Châtelet, zijn eigen stukken opvoerde. Dit is voor ons het uitganspunt van deze voorstelling: we maken een avond met onbaatzuchtig wereldtoneel op het kleinst denkbare podium.

Van & met: Annette Kouwenhoven, Jan Joris Lamers, Miranda Prein

 

PERS

"Ook deze Discordia-voorstelling is een nieuw hoofdstuk in onze permanente educatie" ★★★★de Volkskrant

"Voltaire is een parel, met grote liefde en inzet gemaakt. Geestig, vaak, en dwars." Theaterkrant 

Geen actuele speeltijden