Zohre, een Afghaans Nederlandse soap

Zohre Norouzi / Marjolijn van Heemstra
Bijgeboekt

Openhartige ontmoeting tussen Marjolijn van Heemstra en de Afghaanse vluchtelinge Zohre

 

In november 2015 belt de Afghaanse vluchtelinge Zohre Norouzi aan bij theatermaker Marjolijn van Heemstra met de vraag of ze mag blijven slapen. Na wat getwijfel gaat de deur open en wordt er een deken op de bank gelegd. Er is een gezamenlijk ontbijt, er is ongemak en stilte en dan langzaam maar zeker is er steeds meer.

In Zohre, een Afghaans Nederlandse Soap doen Zohre en Marjolijn verslag van het jaar dat voorbijging sinds Zohre voor het eerst bij Marjolijn op de bank sliep. Een jaar vol goede bedoelingen, onhandige pogingen, wederzijdse verwachtingen en verdenkingen. Een jaar vol telefoontjes met onwillige instanties en nachtelijke gesprekken over eenzaamheid en gemis op het dak van Zohre’s flat in Alphen aan den Rijn waar je nooit de sterren ziet. Een openhartige voorstelling over kleine levens in het licht van gigantische problemen met als leidraad een verdwenen Afghaanse soap. 

tekst: Marjolijn van Heemstra met: Zohre Norouzi, Marjolijn van Heemstra (eind)regie: Erik Whien

pers

"Beide actrices laten met treffend spel zien dat ze onderling het lang niet altijd eens zijn en dat er zelfs wrevel ontstaat bij Zohre jegens de goedbedoelende Van Heemstra." (NRC****)

"(...)een pijnlijk menselijk verslag van onvermogen en de behoefte aan verbondenheid." (Trouw****)

"Marjolijn van Heemstra heeft de vluchtelingenproblematiek op een mooie manier persoonlijk gemaakt." (Volkskrant****)

"De vanzelfsprekendheid waarmee de twee vrouwen naast elkaar zitten laat zien dat het wel degelijk kan: integreren." (Parool****)

"De unieke combinatie van empathie, humanisme, moralisme en zelfkritiek die Van Heemstra in haar stukken weet te leggen komt in Zohre, een Afghaans Nederlandse soap andermaal uitstekend tot zijn recht." (Theaterkrant****)

 

Geen actuele speeltijden